teksten © Marlies Verhelst, tenzij anders vermeld

 

 

 

 

Weblog

C

                       

 

 

HOLLAND TOUR

 

Een rondreis door Nederland met typisch Hollandse bezienswaardigheden en landschappen. Dat was het uitgangspunt van de door ons geplande tour. Vooraf hadden we een reisschema gemaakt waarin ook ruimte was om onderweg leuke dingen te ontdekken of je onderweg te laten verrassen door plekjes of landschappen.

 

dag 1

zaterdag 19 juli

 

Haarlem

Amsterdam

Zuidoostbeemster

 

 

Onze Holland Tour begon met Hollands weer: zwaar bewolkt en regenachtig. De eerste stop was in Haarlem. Wat is de Grote of St. Bavo Kerk mooi. In de kerk hing een slinger met een kogel. Regelmatig wordt er de slingerproef van Foucault gedemonstreerd. De proef toont aan dat de aarde draait. Bijzonder dat geloof en wetenschap samengebracht zijn in deze kerk.

 

 

Het mooiste vond ik de Anton Pieck tentoonstelling in De Hallen in Haarlem. Schitterende tekeningen en mooie ontwerpschetsen. Er hing zelfs een schets van York waar we eerder deze week waren. Ik heb nu al zin in het sprookjesbos in De Efteling.

 

Artis was vooral nat en dat maakte de binnenverblijven interessant. Dankzij de regen heb ik dan voor het eerst de scheltopusik gezien die ik kende uit Lotte Weeda van Maarten ’t Hart. Logisch dat de Monwarders uit het boek van de kook raakten door dit dier: het lijkt inderdaad ontzettend veel op een slang, maar het is een ongevaarlijke zandworm.

 

 

 

Wat een gezelligheid trof ik bij mijn schrijfvriendin Anita van Breukelen en haar gezin. Wat zijn haar dochters puur, enthousiast en levenslustig en wat is haar man hartelijk.

 

We overnachtten in Zuidoostbeemster.

 

dag 2

zondag 20 juli 2008

 

Schagen

Broek op Langedijk

Kimswert

Harlingen

 

In het centrum van Schagen werd een jeu de boules toernooi gehouden. Rond de kerk was een enorme baan van zand aangelegd. Ondanks de regen kwamen de mensen in grote getale aan. Respect. Jeu de boulers: mensen met ballen!

 

  

 

 

 

In Broek op Langedijk bezochten we de groenteveiling. In de oude veilingruimte werden nu kleine hoeveelheden groente en fruit geveild en iedereen mocht op afslag meebieden. Ik had nooit gedacht dat ik zo fanatiek zou zijn als het gaat om een paar bananen, een enkele kiwi of een bosje radijsjes. De Hollandse aardappels gingen aan mijn neus voorbij. Ik wilde er – typisch Hollands – een te lage prijs voor en toen was iemand anders mij al voor. Mijn oogst die dag bestond uit drie bananen en een trosje druiven.

 

 

 

In Friesland staan prachtige huizen en boerderijen, maar niemand wil er wonen. Alleen als je werk hebt, is het interessant om er een huis te kopen. In het dorpje Kimswert viel ons op dat één op de drie huizen te koop stond. Er is weinig werk in die omgeving.

 

We overnachtten in Harlingen.

 

dag 3

maandag 21 juli 2008

 

Makkum

Joure

Lemmer

 

In de aardewerkfabriek De Tichelaar in Makkum waande ik me even in mijn oma’s woonkamer. Regelmatig ging zij met één van haar zussen naar Makkum en altijd kwam zij thuis met één of meerdere bordjes.

 

 

Op de radio hoorde ik dat het noorden van het land sinds april te kampen had met extreme droogte. De afgelopen maand is er echter zoveel gevallen dat de droogte voorbij is. We hebben het gemerkt. Kennelijk drong het nog niet tot de wolken door dat er nu genoeg gevallen is en de grond verzadigd is. Vandaag was het extreem nat. Wij zochten die nattigheid op, maar dan binnen: in een subtropisch zwemparadijs in Joure. We waren niet de enigen!

 

In Joure heb ik voor het eerst ulevellen gezien en gekocht. Ik kende het snoepgoed alleen van horen zeggen, maar nu ook van proefondervindelijk eten. Bij de aanschaf van een zakje kreeg ik een leuk kinderversje cadeau.

 

 

We overnachtten in Lemmer.

 

dag 4

dinsdag 22 juli 2008

 

Kampen

Apeldoorn

 

Uit Lemmer vertrokken we naar Apeldoorn. Onderweg bezochten we Kampen. Als je de stad binnenkomt, heb je zo’n mooi uitzicht op de stad achter de IJssel met leuke geveltjes en oude zeilboten dat ik gelijk zin kreeg om er enige tijd te vertoeven. Winkelen en wandelen: deze activiteiten stonden centraal in Kampen, maar ook in Apeldoorn. Wat een hoeveelheid winkels zijn daar. Te veel om in één dag te bezoeken.

 

We overnachtten in Apeldoorn.

 

dag 5

woensdag 23 juli 2008

 

Apeldoorn

Den Bosch

Berkel-Enschot

 

’s Morgens gingen we naar de apen kijken in de Apenheul. Ons eigen apie genoot enorm en wij daardoor des te meer. Er waren wandelzones waar de apen vrij rondliepen, maar ik vond de dieren vrij schuw. Ze kwamen niet heel dichtbij. Zelfs in een klein kinderboerderijtje hielden de bokken en geiten hielden.

 

 

 

 

Jheronimus Bosch is onlosmakelijk verbonden met de stad Den Bosch. Eén van zijn bekendste werken is De zeven hoofdzonden. Dit schilderij hangt in het Prado in Madrid. Het leek ons leuk om een ‘Jeroen Bosch Zeven Hoofdzonden Tour’ te maken.

Dit zijn de zeven hoofdzonden:

1 vraatzucht (gula)

2 traagheid (accidia)

3 jaloezie (invidia)

4 ijdelheid (superbia)

5 spilzucht (luxuria)

6 gierigheid (avaritia)

7 woede (ira)

 

We begonnen met het eten van een Bossche Bol: vraatzucht. We namen de tijd voor de bol en de koffie en thee, zodat ook de tweede hoofdzonde, traagheid, van toepassing was.

 

 

De grootste verrassing van deze Holland Tour was de permanente tentoonstelling gewijd aan Jheronimus Bosch. De nieuwe Jacobskerk, een honderd jaar oude kerk is omgedoopt tot het Jheronimus Bosch Art Center. De tentoonstelling bevat reproducties en tapijten van zijn werken. Speciaal voor deze tentoonstelling zijn de figuren uit zijn schilderij Temptatie van Sint-Antonius levensgroot nagemaakt. In de enorme kerkzaal hangen deze op. In de kelder is het atelier van Bosch nagemaakt. Jaloezie: op Bosch zelf, maar ook op de samenstellers van de tentoonstelling. Een eerbetoon aan de dichter.

 

 

Genoeg gezondigd: vrijdag gaan we verder.

 

We overnachtten in Berkel-Enschot.

 

dag 6

donderdag 24 juli 2008

 

Kaatsheuvel

Berkel-Enschot

 

Zaterdag namen we al een voorproefje tijdens de Anton Pieck tentoonstelling in Haarlem en vandaag konden we dan echt wandelen in de wereld van het sprookjesbos.

  

 

Omdat Berend nog niet kan lopen en hij niet de hele dag in het wandelwagentje kan zitten, is het belangrijk dat hij even kan kruipen. In de Efteling hebben ze dat helemaal begrepen. In Legoland waren twee bakken met duplo lego ingericht en een tapijt met rails en treintjes. Berend heeft er bijna twee uur gekropen en gespeeld. De speelplaats was populair bij kinderen. Eén jongetje wilde ook komen spelen, maar zijn moeder trok hem bij het lego weg. ‘Hier komen we niet voor naar de Efteling.’ Ik wilde bijna zeggen: ‘Mevrouw, waar komt u dan wel voor? Gaat het niet om de lol die uw zoontje beleeft? Laat hem lekker een uurtje spelen. Dan wil hij daarna vast wel weer in de rij staan voor een attractie.’

 

 

We overnachtten in Berkel-Enschot.

 

dag 7

vrijdag 25 juli 2008

 

Den Bosch

Zaltbommel

Spijkenisse

 

In Den Bosch zondigden we weer wat af. Zitten op een terrasje is prima, maar dan wil je er wel goed uitzien: zien en gezien worden. Het onvermijdelijke spiegeltje is het bewijs van de hoofdzonde ijdelheid.

 

 

Wie in Den Bosch is geweest, heeft gewinkeld. Shoppen houdt in kopen en kopen is vaak spilzucht. Hollands als we zijn, letten we uiteraard wel op de kortingen (gierigheid).

 

    

 

Al wandelend leerden we meer over de historie van de stad, de vestingwerken en de woede uit het verleden.

 

 

Op onze laatste stop in Zaltbommel namen we even de tijd om op de boulevard te genieten van het uitzicht op de Waal met naast ons een kunstwerk van de oer-Hollandse Jip en Janneke.

 

 

Op reis gaan is heerlijk, maar het is ook fijn om thuis te komen en te slapen in je eigen bed!