Biografie

Marlies als lezer


'Als kind las ik al graag en veel. De serie De Vijf van Enid Blyton was erg populair. Nu lees ik nog steeds graag spannende boeken, maar ik houd ook erg van bijvoorbeeld de gedichten van Jan Jacob Slauerhoff.'

Biografie - kinderboekenauteur en Schoolschrijver


Na mijn vwo studeerde ik Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden. Aanvankelijk wilde ik de kant van de journalistiek op, maar toen ik tijdens de studie kennismaakte met het onderwijs, koos ik bewust voor het docentschap. In 1991 studeerde ik af. Daarna volgde ik de eenjarige lerarenopleiding aan het ICLON, waarna ik een baan in het middelbaar onderwijs aannam. Vanaf augustus 2018 ben ik fulltime schrijfster.


In 2006 won ik een door de Libelle uitgeschreven verhalenwedstrijd en werd mijn verhaal Bekeken en bezweken gepubliceerd. Sindsdien heb ik de smaak van het schrijven te pakken. Ik heb verhalen en columns gepubliceerd in onder andere Libelle, Heleen, Dagblad De Pers. Sinds 2008 schrijf ik kinderboeken. In 2009 debuteerde ik als kinderboekenschrijfster bij educatieve uitgeverij Delubas.


 In augustus 2014 gaf Lemniscaat mijn eerste prentenboek, Feestmaal voor de koning, uit, waar in 2015 een tactiele versie van uitgebracht is. Het boek is ook vertaald in Amerika en Canada, Frankrijk, Engeland en Korea. En er verschijnen boeken van mijn hand bij de uitgeverijen Eenvoudig Communiceren, De Inktvis, De Vier Windstreken, Schoolsupport en Zwijsen.


Het leuke aan schrijven vind ik dat je begint met 'niets' en dan tot een verhaal komt waar lezers plezier aan beleven, zich in herkennen of hun kijk op de wereld vergroten.


Ik geef regelmatig gastlessen en workshops op basisscholen, in bibliotheken en boekhandels. Sinds 2017 ben ik Schoolschrijver. Ik bezoek dan gedurende een half schooljaar op een vaste dag per week drie groepen van een basisschool om de leerlingen nog taalsterker te maken. Ik ben Schoolschrijver geweest op de volgende scholen: SBO Sonnevanck (Rotterdam), IBS Ababil (Schiedam), De Piloot (Rotterdam) , IBS El Furkan (Schiedam), de Heldringschool (Rotterdam), De Weken (Schiedam), Het Startblok (Schiedam), De Rozenhorst (Rozenburg), de Lucasschool (Rotterdam), Kindcentrum IJsselmonde (Rotterdam) en Het Kleurrijk (Schiedam).

Daarnaast geef ik Academietrainingen (online en op locatie) aan leerkrachten en/of leesconsulenten en leescoƶrdinatoren over creatief schrijven en leesplezier en ik bezoek veel scholen in het kader van de Schoolschrijver-maand. In 2020 ben ik ingezet als Taalbaas bij het Covid-Leesoffensief. Tevens ben ik beschikbaar als dagvoorzitter. Zo leidde ik in 2021 de verkiezing van de nieuwe Stadsdichter van Nissewaard tijdens een livestream in samenwerking met de gemeente en de bibliotheek.


Marlies als tekstschrijfster


'Behalve kinderboeken schrijf ik ook af en toe verhalen in opdracht, bijvoorbeeld voor leesmethoden van educatieve uitgeverijen.'


Marlies als schrijfster


'Het leuke is dat er van mijn boeken verschillende edities en vertalingen zijn. Zo is er van Feestmaal voor de koning een braille/voelboek en is het boek verschenen in Frankrijk, Korea, Amerika, Canada en Engeland.


Ik heb nog ideeƫn genoeg voor nieuwe boeken. Voorlopig ben ik nog niet uitgeschreven!'