Boekingen

Marlies Verhelst

Kinderboekenschrijfster

Boekingen

Informatie over boekingen en de kinderboekenweek 2018

 

Ik geef lezingen, gastlessen, inspiratiemiddagen of -avonden en workshops voor:

- alle groepen van de basisschool

- peuterspeelzaal

- BSO

- lesgroepen in het speciaal onderwijs

- scholen van Visio met blinde en slechtziende kinderen

- boekhandels

- bibliotheken

- onderbouw mavo en praktijkonderwijs

- leerkrachten basisonderwijs

- leerkrachten speciaal onderwijs

 

Ik heb interactieve programma’s waarin ik de kinderen een indruk geef van het leven van een schrijfster, vertel over mijn werk, vragen beantwoord en inspireer tot creatieve schrijfopdrachten.

Of de gastlessen nu zijn in groep 1 of groep 8, overal gaat mijn koffer vol spullen mee om mijn woorden zichtbaar te ondersteunen. Ook dit jaar sluit ik weer aan op het thema van de kinderboekenweek. Dit zijn mijn programma’s, zoals je ze ook kunt vinden op de site van De Schrijverscentrale.

Vriendin in nood…

Voor groep 7, 8 en onderbouw mavo en praktijkonderwijs

 

Een afwisselend programma: luisteren, schrijven, tekenen.

Hoe kwam Marlies op het idee van haar deels waargebeurde boek ‘Oog in oog’? Wat doe je als je oog in oog met een crimineel staat? Dat overkomt hoofdpersoon Eva uit ‘Oog in oog’. Aan de hand van dit boek laat Marlies zien hoe zij een verhaal verzint: wat gebruik je uit het echte leven en wat vul je aan, zodat het boek spannender wordt?

Na de algemene informatie zet Marlies de leerlingen aan het werk met een schrijf- en tekenopdracht rond het thema van de kinderboekenweek. Zij inspireert de groep tot creativiteit en begeleidt de leerlingen hierbij.

Uiteraard is er ook gelegenheid tot het stellen van vragen.

Samengevat: een interactief, creatief en spannend programma.

Duur: 60 minuten.

Vriendschap uit het verleden...

Voor groep 6, 7 en 8

 

Hoe zag vriendschap er in de jaren ’50 uit? Marlies neemt je mee naar het verleden en kijkt naar de verschillen tussen toen en nu. Het gastoptreden kan in overleg samengesteld worden: Marlies vertelt sowieso over de totstandkoming van haar boeken, laat zien hoe illustraties gemaakt worden (en wat daarbij soms mis kan gaan) en beantwoordt vragen. Daarna kan zij zich meer informatie schrijven over de ins & outs van historische verhalen. Of zij geeft daarna een korte workshop waarbij de leerlingen een creatieve opdracht maken.

Samengevat: een interactief en leerzaam programma.

Duur: 45 of 60 minuten.

Als je beste vriend je konijn is…

Voor groep 4 (speciaal onderwijs)

 

Doelgroep themaprogramma: groep 4 (met name op taalzwakke scholen, speciaal onderwijs) ‘Tranen om Stippie’ is een boek uit de reeks Zoeklicht Dyslexie. Tom moet zijn spreekbeurt houden. Over zijn konijn Stippie. Hij heeft alles goed voorbereid, maar hij vindt het wel spannend. Hij kan bijna niet eten. Dan rent zijn zus Tinka binnen. Ze is in paniek. Er is iets met Stippie, maar wat? Verschillende emoties staan centraal. De auteur heeft ervaring met groepen in het speciaal onderwijs. Ze neemt veel materiaal mee ter ondersteuning van haar gastles.

Kortom: een programma over emoties, vriendschap en dieren dat interactief en leerzaam is.

Duur: 45 minuten.

Enge-dingendoos

Voor groep 3 en 4

 

Is een bos eng? Nee? Maar wat als het donker begint te worden en je de weg kwijt bent… Dan is het best eng, zelfs als je er loopt met je beste vriend. Aan de hand van ‘Een held met een beer’ laat Marlies de kinderen nadenken over wat eng is en wat niet. Over wat vriendschap is en wat niet. Uiteraard komt de ‘enge-dingendoos’ op tafel. Griezelig? Zeker niet. Eerder griezellig! Ook komt de Vogelspin uit ‘Feestmaal voor de koning’ nog om de hoek kijken.

Samengevat: een interactief, griezellig en leuk programma.

Duur: 45 minuten.

Vogelspin en zijn junglevrienden

Voor groep 1 en 2

 

Wie vindt spinnen eng? En wie gruwelt bij het zien van een echte Vogelspin? Marlies leert de kinderen aan de hand van haar prentenboek ‘Feestmaal voor de koning’ over de jungledieren en hun eetgewoontes. Uiteraard neemt ze Vogelspin mee, zelfs het echte huidje van zo’n spin. Ter geruststelling: het programma van Feestmaal voor de koning is interactief, gezellig en muzikaal en totaal niet eng.

Benodigdheden die organisator moet regelen: drie tafeltjes, kruk of stoel, CD-speler en digibord of beamer met laptop.

Samengevat: een interactief, gezellig en leerzaam programma.

Duur: 30 minuten.

 

Vogelspin en zijn junglevrienden

Voor peuters en dreumesen (Boekstart)

 

Een programma gericht op de allerkleinsten. We starten in een kring op de grond. In het midden staat een knuffeldier uit ‘Feestmaal voor de koning’. Dan zingen we het Stippestaplied, een eenvoudig liedje dat alle kinderen kunnen meezingen. Daarna leest Marlies het boek voor. We zingen en dansen en bewegen nog op het Feestlied en daarna is er tijd om de Feestmaalkleurplaat te kleuren.

Benodigdheden die organisator moet regelen: kussens of matjes, CD-speler.

Het zou fijn zijn als alle peuters en dreumesen een eigen knuffeldier meenemen.

Samengevat: een interactief, gezellig en muzikaal programma.

Duur: 30 minuten.

 

Inspiratiemiddag of -avond rond het thema Vriendschap

Voor leerkrachten basisonderwijs

 

Marlies geeft verschillende lessuggesties rond gedichten, verhalen en boeken met het thema ‘vriendschap’. Ze geeft niet alleen praktische tips, maar laat de leerkrachten ook zelf korte opdrachten uitvoeren die zij daarna meteen met de kinderen in de klas kunnen doen.

Samengevat: een inspirerend, creatief en praktisch programma.

Duur: 45 minuten

 

Inspiratiemiddag of -avond rond het thema Vriendschap

Voor leerkrachten speciaal onderwijs

 

Voor een leerkracht in het speciaal onderwijs gelden andere uitgangspunten. Lang niet elk (voorlees)boek kan gebruikt worden. Welke boeken die over vriendschap gaan, zijn wel geschikt om in de klas te gebruiken? Welke boeken zijn niet te druk of te spannend? Welke boeken bevatten voldoende herhaling en duidelijkheid? In welke boeken ontbreekt figuurlijk taalgebruik? Welke boeken sluiten per hoofdstuk een gebeurtenis af en zijn daardoor geschikt voor het speciaal onderwijs en met name cluster 3 en 4? En wat voor verwerkingsopdracht kun je bij die boeken aanbieden? Marlies geeft vooral veel boeken- en leestips. Ze geeft niet alleen praktische informatie, maar laat de leerkrachten ook zelf korte opdrachten uitvoeren die zij daarna meteen met de kinderen in de klas kunnen doen.

Samengevat: een inspirerend, creatief en praktisch programma toegespitst op leerkrachten in het speciaal onderwijs.

Duur: 45 minuten

 

Boekingen lopen via de Schrijverscentrale.

 

 

 

 

 

Schrijverscentrale

 

Neem voor boekingen contact op met de Schrijverscentrale.

 

Nieuwe Prinsengracht 89

1018 VR Amsterdam

 

Telefoon 020 - 623 49 23

 

Website Schrijverscentrale: klik hier.